2013. április 29., hétfő

A ByeAlex jelenség mint hipszter kultúra


Magyarországon azóta lehet hallani leginkább a hipszter kultúráról, amióta ByeAlex megjelent a tévében abban a bizonyos dal választó műsorban, amit aztán megnyert. Ő fogja tehát képviselni hazánkat május 16-án Malmőben a Kedvesem című dalával. A verseny óta pedig kapott hideget, meleget mind a stílusára és mind pedig a tehetségére vonatkozóan. Tény, hogy az ő stílusa nem a megszokott, populáris slágerek közé tartozik, mint amiket az előzőekben kiküldtünk a versenyre. Sokan a hipszterek közé sorolják.
Kik azok a hipszterek és mit kell tudni róluk?
Amerikában és Nyugat-Európában az elmúlt 2-3 év abszolút hívószavává nőtte ki magát a hipszterség fogalma. Ha egy szórakozóhelyről, kávézóról, designboltról vagy esetleg egy pékségről kiderül, hogy az egy hipszter fellegvár, akkor özönlenek oda a hasonlóan öltöző, a világról hasonlóan gondolkodó, a kultúrával tudatosan foglalkozó arcok.
Az amerikai szlengben ez a kifejezés az 1940-es években honosodott meg. A 90-es években a fogalom újra divatba jött az alternatív vagy indie szubkultúra egyes csoportjaira. ezekben az időkben a hipszter kultúra kelléke volt a nagymama pulcsija, a hatalmas napszemüveg, a farmer rövidnadrág és a Converse Allstar.  Ma már erre a stílus irányzatra komoly marketinggépezet épít, sajátos gondolkodásukat, esztétikai világukat igyekeznek kiszolgálni a nagy cégek is, hiszen a közösségi média korában ők az igazán véleményformálók. A hipszter nagyon tájékozott, és határozott véleménye van. Persze a bulvárhíreket sem a sajtóból szerzik be, hanem a Twitterről, a PerezHiltonról. A Facebookon is fent vannak és megosztanak, de az igazi terepük a Tumblr.


 A hipszter stílus néhány képviselője

Az, hogy Byealex milyen kategóriába sorolandó, azt mindenki döntse el maga. Nem hiszem, hogy néhány stíluselem egyezése miatt csak úgy rá lehet erőszakolni valakire a hipszter kifejezést, még ha az tényleg mutat egyezőségeket.

Kincse Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése